Continuem construint organitzacions feministes

Continuem construint organitzacions feministes
13 setembre 2020 Almena Cooperativa Feminista
Continuem construint organitzacions feministes

Els darrers mesos han deixat les entitats i cooperatives feministes en una situació de molta fragilitat. Algunes han optat, en una decisió carregada de contingut polític, per aturar la seva activitat i ser coherents amb l’objectiu de posar la vida i les cures al centre de l’acció. Altres hem sostingut les nostres organitzacions, amb molt d’esforç i al preu de debilitar les nostres estructures i espais de cura.

En aquest context, des d’Almena engeguem una nova etapa del projecte “De l’experiència al relat comú: guia per incorporar la perspectiva feminista a les organitzacions de l’ESS”. Es tracta d’un treball que vam iniciar l’octubre de 2018, i que ens ha permès aterrar, juntament amb altres cooperatives, què significa incorporar el feminisme a les nostres organitzacions. Aquesta primera etapa del projecte va tenir com a resultat una Guia que pretén ser una eina pràctica per a les organitzacions que vulguin aprofundir en el seu compromís feminista.

Ara, gràcies al finançament de l’Institut Català de les Dones i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’aliança amb la cooperativa Ardit, hem tingut la possibilitat de donar a la Guia un nou disseny, més atractiu i entenedor. Esperem que aquesta nova publicació, amb què donem el tret de sortida a la segona fase del projecte, engresqui més organitzacions i els faciliti el camí per endinsar-se en les reflexions i eines que ens aporta el feminisme.

En aquesta nova etapa, partim del convenciment que, malgrat el context de crisi, les entitats i organitzacions feministes no podem deixar de treballar per reforçar les nostres estructures i fer-les més habitables. I pensem que l’eina clau per consolidar aquest treball són els reglaments de règim intern, que el que fan és concretar en un document d’autoregulació les pràctiques i estratègies posades en marxa per les cooperatives. Per això, desenvoluparem un conjunt d’accions que tenen com a objectiu facilitar l’elaboració de reglaments de règim intern feministes.

En primer lloc, es duran a terme una sèrie de seminaris que es focalitzaran en aspectes concrets dels reglaments, aspectes que considerem especialment rellevants. Els seminaris estaran dirigits a totes les organitzacions (cooperatives o no) que vulguin treballar els seus reglaments en clau de gènere, i aniran a càrrec d’entitats expertes. En paral·lel, a Almena elaborarem el nostre propi reglament de règim intern, a través d’un procés de treball reflexiu i participatiu. Finalment, els aprenentatges adquirits es traslladaran a un document que es publicarà com una ampliació de l’actual Guia per incorporar la perspectiva feminista a les organitzacions de l’ESS.