Debat sobre VIM a la universitat de València

Debat sobre VIM a la universitat de València
26 setembre 2023 yvonnefuertes

El 21 de setembre, l’equip d’Almena Cooperativa Feminista, encapçalat per la nostra consultora Alba Moreira, va viatjar fins a la ciutat de València per participar en la presentació de l’informe ‘Violència institucional cap a les dones migrants: un estudi de cas a la ciutat de València ‘, a càrrec de l’Associació Es Por Ti Mujer.

Va ser un moment clau en què, per primera vegada, vam presentar de cara al públic el que està sent la construcció del primer Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM) amb les companyes d’Hèlia Dones.

L’OVIM no espera veure la llum fins al primer trimestre del 2024. Tot i això, el treball de denúncia al voltant de les Violències Institucionals Masclistes (VIM) fa temps que va agafar impuls en el discurs feminista. És per això que, trobades com aquesta, suposen un pas endavant: “Volem visibilitzar una violència contra les dones amagada per la criminalització de la migració”, va dir Lucy Polo, presidenta de Por Ti Mujer, a l’inici de l’acte.

En concret, durant aquesta trobada es va presentar un informe que revela els mecanismes que obstaculitzen sistemàticament l’accés als drets bàsics de les dones migrants: violència normalitzada i invisibilitzada que s’exerceix amb total impunitat i comença amb els obstacles de la gestió de l’empadronament municipal -requisit essencial per accedir a drets bàsics com la sanitat o l’habitatge-.

Trobareu més informació sobre això aquí.

Per a Almena Feminista, juntament amb Hèlia Dones, aquesta jornada a la universitat de València ha estat una oportunitat per començar a donar veu al futur OVIM. Com va explicar Moreira, el procés de construcció de l’Observatori és “col·lectiu, participatiu, amb veus diverses i des d’una mirada analítica”. I és que, ja és hora que, juntes, puguem denunciar aquesta VIM que impregna tants espais del nostre dia a dia.

Per cert, sabies que el 100% de les dones entrevistades per l’Associació Por Ti Mujer va trobar serioses dificultats per accedir a una targeta SIP?

Sense dubte, #EsViolenciaInstitucional.