Els mitjans de comunicació no visibilitzen la importància del treball de la llar i de les cures

Els mitjans de comunicació no visibilitzen la importància del treball de la llar i de les cures
22 maig 2019 Almena Cooperativa Feminista
Els mitjans de comunicació no visibilitzen la importància del treball de la llar i de les cures

La importància de les aportacions que fan les dones treballadores de la llar i de les cures al sistema econòmic i social queda invisibilitzada pels mitjans de comunicació. Això es tradueix en una manca de valoració social, professional i econòmica del Treball de la Llar i de les Cures (TLC) i de les dones, la majoria migrants, que el porten a terme. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi “Rere la porta” realitzat per Almena Cooperativa Feminista, amb el suport d’Oxfam Intermón i en el qual han participat els col·lectius de dones TLC; Cooperativa Mujeres Pan’lante; Sindicato Sindillar/Sindihogar; Mujeres Migrantes Diversas i Las Libélulas.

A la presentació de l’informe, el dia 15 de maig a la Casa de la Premsa, les participants en el treball han posat de manifest com la cobertura i el tractament informatiu perpetua estereotips negatius sense “aportar elements crítics a la societat per crear consciència col·lectiva dels drets que també tenim les dones treballadores de la llar i de les cures” denúncia Paula Santos de Mujeres Migrantes Diversas. En el mateix sentit s’expressa Beatriz Morán, de la Cooperativa Mujeres Pa’lante, quan assegura que “les notícies ens criminalitzen, ens posen com a focus d’informacions grogues sense explicar ni aprofundir sobre el que passa dins de les llars”.

El treball, que ha combinat l’anàlisi quantitativa i qualitativa de les informacions sobre el TLC i sessions de treball i entrevistes amb col·lectius de dones migrades treballadores del sector, també revela que es continua posant més l’accent en la manca de drets que en la reivindicació d’aquests. La tendència és a presentar a les treballadores més en clau de víctimes que com subjectes polítiques actives; més de forma homogènia i col·lectiva (a través d’estadístiques) que com a ciutadanes i treballadores diverses, i a reproduir o no desmentir estereotips de gènere i racistes (per exemple, la baixa qualificació professional i acadèmica o que no són de confiança). Així, mentre que es dóna importància a les informacions sobre acusacions de robatoris i estafes basant-se en fonts policials sense contrastar també s’han detectat una sèrie de temes invisibilitzats com el treball en règim intern que és la modalitat més dura i amb pitjors condicions laborals del TLC ; les agències de col·locació, denunciades per les associacions de treballadores a causa del gran nombre d’abusos a que les sotmeten i les violències sexuals que pateixen les treballadores

Tot i això, s’ha constat un augment de les informacions on es consulten a les treballadores i/o col·lectius en lluita com a font d’informació, sovint per conèixer de primera mà la seva situació i experiència personal però també per a demanar la seva opinió.