Entitats feministes reclamen als mitjans que evitin l’estigmatització de les dones i joves

Entitats feministes reclamen als mitjans que evitin l’estigmatització de les dones i joves
26 febrer 2019 Almena Cooperativa Feminista

La Xarxa de Comunicació Feminista comença a teixir aliances entre entitats i periodistes

Evitar l’estigmatització de les dones i joves usuàries dels serveis i programes de les entitats i que se’ls doni més espai per poder difondre la seva expertesa i discurs són dues de les peticions que les associacions feministes fan als mitjans de comunicació. Aquestes qüestions han sorgit a les tres trobades de la Xarxa de Comunicació Feminista (XCF), promoguda per Almena Cooperativa Feminista, i en la qual han participat una quinzena d’entitats en aquests últims mesos. Les reunions tenen l’objectiu de teixir aliances entre entitats i periodistes per incrementar la presència del discurs feminista en l’espai públic.

La desconfiança cap als mitjans de comunicació i també una certa por es van detectar en la primera fase del projecte de la XCF. En aquell moment es va fer una diagnosi de les capacitats comunicatives de més de trenta entitats. Tot seguit se’ls van oferir tallers de formació i assessorament personalitzat i ara ja es fa un treball conjunt amb els mitjans.

Tant les entitats com les periodistes han valorat molt positivament el fet de poder parlar d’aquestes reticències cara a cara en les trobades i veure com es poden millorar les relacions. De fet, la conclusió final és que es necessiten les unes a les altres: “Tenim la responsabilitat de donar a conèixer els drets de les persones. Per tant, hem de comunicar a un cercle més enllà de l’àmbit feminista”, indicava la responsable de comunicació d’una associació que actua en el terreny de la defensa dels drets sexuals i reproductius. Entre les participants n’hi ha que treballen en l’educació, en l’àmbit de les violències, l’urbanisme, la cultura i en els drets de les treballadores de la llar i la cura.

La creació d’una guia d’estil sobre com informar amb perspectiva feminista i un directori d’entitats i d’expertes són dues de les eines que reclamen les periodistes per poder visibilitzar amb més facilitat i amb més rigor la feina de les entitats.

Aquí podeu trobar un recull de les principals conclusions d’aquesta fase del projecte. Hi podeu llegir els principals plantejaments de les entitats i de les periodistes participants per millorar la comunicació, i també algunes de les prioritats de les entitats que poden ser noticiables durant aquest 2019.