La tasca de les entitats feministes, en risc

La tasca de les entitats feministes, en risc
17 abril 2020 Almena Cooperativa Feminista

Més de 130 entitats feministes de Catalunya hem signat el manifest “La violència masclista no s’atura davant del COVID-19”, i hem iniciat aquest divendres una campanya de difusió a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #SomEssencials. El document exigeix a les administracions públiques mesures concretes per garantir que les organitzacions puguem continuar desenvolupant, de manera sostenible, la nostra tasca de promoció de la igualtat de gènere i erradicació de les violències masclistes.

El document subratlla que, davant la crisi sanitària del coronavirus, les entitats feministes proveïdores de serveis adreçats a dones i al conjunt de la ciutadania han estat oblidades de nou per les administracions públiques. En el context de la pandèmia, aquestes entitats han demostrat una capacitat important de reacció i d’adaptació per tal de continuar oferint serveis amb la màxima garantia de drets. Cal que aquest esforç sigui posat en valor, reconegut i recompensat des de les administracions públiques.

La tasca de les entitats feministes, en risc

Les signants del manifest recordem que en la majoria dels casos es tracta d’organitzacions petites, precàries i sense coixí, que depenen en bona mesura de subvencions i contractacions públiques. La situació actual en fa perillar la sostenibilitat, i és per això que reclamem:

 

En matèria de subvencions:

  • Que hi hagi un compromís perquè les resolucions vinculades a les subvencions ja convocades surtin immediatament després del cessament de l’estat d’alarma, no excedint els 15 dies.
  • Que s’accelerin els pagaments pendents de les subvencions en curs o ja justificades.
  • Que es flexibilitzin els criteris de compliment dels projectes subvencionats, i s’incorporin despeses estructurals i despeses vinculades a la gestió de la crisi en les justificacions econòmiques.
  • Que es permeti la reformulació dels projectes ja presentats i pendents de resolució.

 

En matèria de contractacions:

  • Que s’abonin tots els projectes o serveis contractats per les administracions, si s’han vist interromputs o aturats per la situació d’alarma, o per decisió de la mateixa administració.
  • Que es continuï amb l’execució dels contractes, serveis i activitats que no s’han suspès per força major, i que se’n faciliti l’execució a través de les alternatives a distància proposades o pactades amb les entitats.

 

A banda d’aquestes demandes, les entitats consideren fonamental que les administracions públiques elaborin un pla de contingència perquè el teixit d’entitats petites de l’ESS i/o de la xarxa feminista no desaparegui o quedi greument danyat. També es demana que, un cop finalitzat l’estat d’alarma, es respectin els fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere tal i com estaven previstos, i que no es traslladin a d’altres emergències. Les violències masclistes continuen sent una gran emergència social.

Sense comentaris

Deixa una resposta