L’OVIM arriba al VII Congrés de Hèlia Dones

L’OVIM arriba al VII Congrés de Hèlia Dones
19 octubre 2023 yvonnefuertes

L’entitat Hèlia Dones ha celebrat aquesta setmana el VII Congrés per l’erradicació de les violències masclistes des dels serveis socials i sanitaris. Del 16 al 18 d’octubre, s’han posat sobre la taula debats imprescindibles entorn de la dimensió institucional de les violències masclistes, amb especial èmfasi en el sector salut.

La companya d’Almena Feminista, Alba Moreira, al costat de la Liliana Aragón d’Hèlia Dones, va presentar el futur Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM) davant les desenes d’assistents. Com va succeir a València, el focus va posar-se en la perspectiva feminista, interseccional i antiracista que ha de tenir l’OVIM; així com en el seu procés de construcció col·lectiva, treballant en xarxa amb altres entitats. “Els hi explico el funcionament intern de l’Observatori durant aquests mesos de creació perquè, per a nosaltres, és important que s’entengui que aquest serà el resultat de múltiples veus”, va dir Moreira.

Després de la presentació del futur OVIM, que espera veure la llum durant el primer trimestre de 2024, algunes dones van alçar la seva veu narrant testimoniatges personals sobre violència institucional contra les seves filles i fills. Un moment clau que va recordar la importància de disposar, per fi, d’un Observatori que pugui recollir aquestes realitats, analitzar-les i mostrar-les com a prova estadística d’una violència sistemàtica.

Taula rodona sobre VIM

Acabada la taula inaugural, es va passar a un debat en viu entorn de la violència institucional masclista. Almena Feminista va seguir des del públic la taula rodona per aprendre, el màxim possible, de la expertise de dones com Marta Cabezas, Carme Valls i Llobet i Nahxeli Beas (ADDAS). Les van seguir Laia Serra, Cova Álvarez Díaz (Fundació Surt), Patricia González Prado (Grup Antígona) i Maria Antònia Noguera Argelés.