Manifest: que no et venguin el Pacte!

Manifest: que no et venguin el Pacte!
24 novembre 2023 yvonnefuertes

Des d’Almena Cooperativa Feminista hem estat treballant aquests mesos, des de la comissió de comunicació de la Red de organizaciones contra el Pacto Europeo de Migración y Asilo, en un manifest i una manifestació unitària que reclami una Mediterrània i un Sud Global on es respecti la vida i es defensin els drets de migració i asil.

Per mitjà d’aquest manifest, som moltes les entitats i organitzacions que denunciem l’extractivisme colonial i l’agenda neoliberal de la Unió Europea i les potències mundials, així com la vulneració de drets humans.

La mar Mediterrània i la ruta a Canàries s’han convertit en una de les rutes migratòries més peligroses en el món. Segons dades de Caminando Fronteras, entre 2018 i 2022, a la frontera occidental euroafricana, es van comptabilitzar 11.522 víctimes, de les quals 7.865 van ser a través de la ruta a Canàries. Els Estats membres no prenen decisions ni s’hi posen d’acord i les polítiques migratòries i d’asil cada cop són més deficients.

El Nou Pacte Europeu de Migració i Asil reforça les fronteres, criminalitza la mobilitat humana, augmenta els retorns i defineix un catàleg de perilloses i difuses excepcions legals que posen en risc el dret d’asil. Si acceptem aquest Pacte estarem acceptant l’externalització de les fronteres a mans d’empreses privades i tercers.

Les més de 28.000 persones mortes al Mediterrani des de 2014 ens interpel·len a qüestionar les polítiques migratòries i d’asil europees que, des del seu enfocament securitari, racial i criminalizador, generen més violència i inseguretat.

Ens preocupa que, després de l’escalada de violència i els atacs indiscriminats a la població civil de Gaza, la Unió Europea estigui accelerant les negociacions d’un acord per a externalitzar el control migratori a través d’Egipte. Els propers 27 i 28 de novembre, els caps d’estat i de govern dels 42 països que formen la Unió per la Mediterrània (27 de la UE i 15 del nord d’Àfrica i Orient Mitjà) es reuniran a Barcelona per invitació del president Pedro Sánchez, que té la Presidència europea fins al desembre, en una reunió que estarà marcada per la situació a Palestina. Ara més que mai és urgent promoure un canvi en les polítiques migratòries i d’asil que garanteixin la protecció i el respecte dels drets humans i no criminalitzin a les persones migrants i refugiades.

 

Contra una política econòmica colonial i racialitzadora!