Més enllà del Parlament de les Dones

Més enllà del Parlament de les Dones
4 desembre 2023 yvonnefuertes

El passat divendres 24 de novembre es va celebrar la segona edició del Parlament de les Dones. Una jornada on representants d’entitats del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC), òrgan col·legiat de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones, van teixir aliances amb els grups parlamentaris.

Des d’Almena Feminista vam ocupar dos escons amb l’objectiu de ser partícips d’una trobada imprescindible que, esperem, es converteixi en un compromís clar i ferma per part del Parlament de Catalunya amb el CNDC, el moviment feminista i el desenvolupament de polítiques feministes efectives.

Fent la prèvia al 25N, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, aquesta segona edició del Parlament de les Dones va voler posar el focus en l’erradicació de les violències masclistes aprovant, per unanimitat, la declaració sota el lema ‘Per una Catalunya sense cap tipus de violència contra les dones i les nenes’. Des dels diferents grups de treball s’ha fet bona feina al voltant de diferents expressions de les violències masclistes: Grup de Treball sobre les Violències en l’Àmbit Digital i la Violència Mediàtica i Política, Grup de Treball sobre les Violències en l’Àmbit de la Salut, Grup de Treball sobre la Vulneració dels Drets Sexuals i Reproductius, Grup de Treball sobre l’Abordatge Interseccional de les Violències Masclistes i Grup de Treball sobre la Violència Institucional. Cada grup de treball ha estat integrat per una coordinadora dels grups i subgrups parlamentaris, una coordinadora del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, les diputades o representants dels grups parlamentaris i les representants de les entitats dels diversos àmbits, seleccionades pel Consell. En el nostre cas, Almena Feminista ha estat part del grup d’interseccionalitat on s’ha posat en valor la importància de reivindicar la perspectiva interseccional des dels feminismes, no només com a eina teòrica i analítica, sinó també com a pràctica necessària per a la transformació social i la lluita contra el patriarcat, començant per la representativitat dins de l’esfera política i del propi Parlament, on encara hi ha una clara manca de diversitat en els grups parlamentaris i en les mirades des de les quals es fan les polítiques públiques.

El camí, doncs, encara és llarg. Les representants de les entitats del CNDC vam aprofitar aquesta trobada simbòlica per exigir també que el CNDC esdevingui un consell independent  i dotat de pressupost propi, reivindicació ja històrica i que portem més de quatre anys intentant que es materialitzi sense èxit. També es va remarcar el paper fonamental, present, passat i futur, del moviment feminista com a vehicle de canvi polític. Desitgem que aquesta trobada no es quedi en paper mullat i s’aprovin i implementin resolucions parlamentàries que puguin dur a terme polítiques públiques, feministes i interseccionals que garanteixin els drets de les dones, adolescències i infàncies a una vida lliure de violències masclistes. Finalment, per garantir el seguiment i implementació de les resolucions parlamentàries, des del CNDC també s’està demanant la creació d’un grup específic dins el Parlament on també hi participi el propi CNDC.

 

Més informació aquí.

Recupera l’streaming de l’acte aquí.