8 març: on són les dones refugiades en la comunicació de la UE?

L’anàlisi “8 de març: on són les dones refugiades en la comunicació de la UE?”, realitzat per la Isabel Muntané i la Maria Serrano, revisa les notes de premsa, les declaracions institucionals i els perfils de Facebook i Twitter del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de la UE del dia 8 de març de 2016. Els textos analitzats reflecteixen una falta de sensibilitat de la Comissió Europea i el Consell pel que fa a la situació de les dones refugiades; el Parlament hi dedica la jornada, però amb un tractament millorable.

L’anàlisi feminista del discurs determina com es continuen transmetent tots els estereotips sexistes. Així, les dones refugiades són sovint representades en el seu paper de mares i cuidadores. Hi ha poca informació sobre el dia a dia de les dones refugiades i de la força i valentia que demostren en el seu camí cap a Europa. Es diu que pateixen l’impacte de les violències masclistes i que tenen problemes específics de salut, però en la majoria de les ocasions no s’entra en detall.

En la informació i la comunicació de les principals institucions de la UE s’observa molt poca autocrítica en relació amb la gestió de la crisi de les persones refugiades. La resolució del Parlament Europeu sobre la situació de les dones refugiades i sol·licitants d’asil aprovada en aquest context sembla més una declaració de bones intencions que un ferm compromís d’enfortiment de la situació dels col·lectius més vulnerables que requereixen protecció internacional.

000