Acollides Feministes: Transformem Juntes 2.0

Acollides Feministes: Transformem Juntes 2.0

Al gener de 2024 vam arrencar novament amb el projecte de cooperació internacional ‘Acollides Feministes: Transformem Juntes’, en aliança amb les nostres companyes de Creación Positiva a Catalunya, FOCA a Mèxic i en aquesta edició també amb APROSUVI com a sòcies locals a Guatemala.

L’objectiu general continua sent contribuir al benestar de les dones, adolescents i nenes en mobilitat, sol·licitants d’asil i refugiades, així com de les seves famílies a la frontera entre Guatemala-Mèxic per a l’exercici ple dels seus drets, especialment, el dret a una vida lliure de violències masclistes des d’un enfocament mesoamericà. L’objectiu específic se centra en millorar les condicions de protecció i atenció, a través d’accions estratègiques d’incidència política i amb un acompanyament integral feminista que és atorgat en tres cases de dia: San Cristóbal de las Casas, Comitán i Tuxtla Gutiérrez.

En aquesta ocasió, l’execució del projecte es dona paral·lelament en tres territoris: una part s’executa a Chiapas, Mèxic; una altra a Guatemala; i l’altra part es realitza a Catalunya, Espanya, gràcies al treball de les quatre entitats ja esmentades: Formación y Capacitación, FOCA (organització local a Mèxic), APROSUVI-Red de Gestoras (organització a Guatemala), Almena Cooperativa Feminista (Barcelona) i Creación Positiva (Barcelona).

Unes interrelacions imprescindibles per a trencar amb la lògica colonial, així com generar aprenentatges des del Sud global al Nord global. Sempre des d’una mirada feminista, interseccional, antiracista i de drets humans.

Les activitats a desenvolupar tenen com a propòsit:

  • La millora de l’exercici de drets i l’apoderament de les dones, adolescents i nenes i les seves famílies que transiten pel territori Mesoamericà (corredor migratori central entre Guatemala i Chiapas) a través d’oferir informació clau, espais segurs (Cases de Dia) i un acompanyament integral (psicojurídic) amb base en el model desenvolupat per FOCA.
  • Teixir aliances d’incidència política amb organitzacions, xarxes de la societat civil i amb institucions oficials implicades en processos migratoris en la davantera Mèxic-Guatemala, per a contribuir a generar corredors segurs lliures de violències a Mesoamèrica.
  • L’enfortiment de la Xarxa de Gestores de Drets de la frontera Guatemala – Mèxic i generar les condicions òptimes per a la consolidació de les seves funcions.
  • La millora de la conscienciació i capacitats de la societat civil i les institucions cap a la incorporació de la perspectiva feminista, interseccional i de drets (inspirada en l’experiència de FOCA en la frontera Guatemala-Mèxic) en els processos d’acollida a Catalunya.

Aquest projecte contempla diferents accions que s’aniran executant fins al desembre de 2024.
Comptem amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

000