Caminant cap a un futur local feminista

Caminant cap a un futur local feminista

Durant l’any 2022, a Almena vam treballar en l’I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes, un espai de trobada, diàleg i reflexió per a generar aliances polítiques entre governs locals iberoamericans progressistes liderats per dones. L’objectiu d’aquesta trobada, realitzat el 22 i 23 de setembre a Ciutat de Mèxic, és potenciar el lideratge feminista i avançar cap a la construcció de polítiques locals des d’un enfocament feminista i consolidar una xarxa d’alcaldesses i electes feministes, que pugui continuar treballant en diferents instàncies al llarg dels anys. El Fòrum va ser promogut pel Govern de la Ciutat de Mèxic, l’Alcaldia Major de Bogotà, la Intendència de Montevideo i la Diputació de Barcelona.

Per encàrrec d’aquesta última institució, és que vam elaborar, en primer lloc, un document basi per al Fòrum i després la publicació final d’aquest esdeveniment “Caminando hacia un futuro local feminista. Reflexiones y debates en torno el I Foro de Alcaldesas y Electas Iberoamericanas”. Es tracta d’un text que recull les veus de les participants, les principals conclusions i reflexions des d’una mirada feminista i interseccional, i que té com a objectiu servir per al treball futur de la xarxa d’alcaldesses i electes, i també per al desplegament de polítiques locals i incidència política i social.

En aquest document es poden llegir les principals reflexions entorn de la participació política de les dones, la transversalització de la perspectiva de gènere, les violències de gènere i les economies feministes i de cures, abordant temàtiques com la redistribució del poder, la representativitat de les dones, les dinàmiques patriarcals dins de la política, els estereotips de gènere, la violència política, la conciliació i la perspectiva comunitària, entre altres.

Convidem a totes les persones interessades a descarregar aquest document i llegir-lo en clau reflexiva, assumint les contradiccions que encara existeixen en la participació política de les dones, i buscant generar noves aliances i aportacions per a continuar caminant cap a un futur local feminista.

000