“Dones valentes. Per una nova informació sobre les violències sexuals” és un treball de recerca dut a terme per la Isabel Muntané, codirectora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB, i la Violeta García, psicòloga de l’Associació d’Atenció a Dones Agredides Sexualment (AADAS).
El treball dona veu a dones que han patit violències sexuals i que estan en diferents moments del procés de recuperació. Amb elles s’han treballat, de forma individual i en grups focals, els discursos d’informacions sobre diferents tipus de violències sexuals apareguts a cinc diaris que es distribueixen a Catalunya (El Periódico, El Punt Avui, Ara, El País i La Vanguardia). Les informacions van ser recollides durant els primers sis mesos del 2016.
Les dones que han participat en l’estudi han evidenciat com les informacions les victimitzen i responsabilitzen sense tenir en compte la seva vivència i la seva paraula. A més, el treball ha fet patent com els discursos periodístics influencien els seus processos: incrementen l’estat de malestar, provoquen recaigudes i dificulten la recuperació. Per tot això, les dones que han participat de l’estudi fan una crida a ser escoltades i s’ofereixen a obrir un procés dialogat i participatiu per canviar les construccions socials i l’imaginari que els mitjans transmeten sobre les violències sexuals.
L’estudi ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el suport de la Diputació de Barcelona.
Guia per informar sobre les agressions sexuals
Aquesta “Guia per informar sobre les agressions sexuals” forma part del treball “Dones valentes. Per una nova informació sobre les violències sexuals” dut a terme entre els anys 2016 i 2018.
El treball ha estat possible gràcies a la col·laboració de moltes dones que han patit agressions sexuals; d’expertes feministes; de professionals del periodisme i del Màster Gènere i Comunicació de la UAB i AADAS. També ha estat imprescindible el suport rebut per institucions com l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de les Dones, que han confiat en aquest projecte i l’han fet possible.
El document que us presentem pretén ser un instrument pràctic per a professionals del periodisme i una eina útil per construir informacions de qualitat que canviïn els imaginaris sexistes sobre les agressions sexuals. Volem oferir una nova mirada que deixi de culpabilitzar les dones i desresponsabilitzar els agressors i que emmarqui aquestes greus violències dins l’estructura social masclista on el poder es distribueix de manera desigual entre dones i homes.
Les informacions han de deixar de donar suport a la funció que realment tenen les agressions sexuals, que és atemorir i mantenir les dones com a subordinades i no permetre l’exercici de la nostra llibertat.
Recomanacions per informar sobre les agressions sexuals
Aquestes recomanacions són una eina de treball periodístic per informar sobre les agressions sexuals des d’una perspectiva feminista que canviï els imaginaris sexistes d’aquestes greus violències sexuals.
Les recomanacions han estat elaborades a partir del treball conjunt entre dones que han patit agressions sexuals i professionals del periodisme, amb un objectiu ambiciós: transformar els discursos dels mitjans de comunicació per aconseguir un canvi de l’imaginari social sexista que continua responsabilitzant les dones.
La veu i el coneixement de les dones que han patit agressions sexuals són el fonament d’aquestes recomanacions. Per això atorguem al resultat tota la legitimitat perquè pugui ser aplicat al tractament de qualsevol informació relacionada amb les agressions sexuals, independentment de la persona que les hagi patit.