La cloenda del Sem Barreiras 2024

Un any més hem celebrat una nova edició del Sem Barreiras. Un intercanvi entre l’alumnat de Barcelona i el d’Inhambane per a connectar realitats, cultures i coneixement des d’una perspectiva de gènere i interseccional.

En aquesta cinquena edició ha estat l’institut Maria Aurelia Capmany de Sant Idelfons (Cornellà, Barcelona) el que ha participat d’aquestes cinc sessions impartides per les companyes Alba Moreira i Maritza Sore d’Almena Cooperativa Feminista. Durant les sessions s’ha aprofundit en conceptes com ‘patriarcat’, ‘racisme’, ‘sexisme’ o ‘masclisme’. S’ha posat en valor, no només les opinions, sinó també les experiències de l’alumnat, parant atenció en aquells termes que generaven més dubtes i debatent sobre temàtiques clau de l’agenda feminista.

La sessió més especial ha estat la impartida el 3 de juny de 2024. Tractant-se de l’última sessió, s’ha dut a terme, com en anteriors ocasions, un streaming o connexió en directe amb l’alumnat de l’Escola Secundária 12 de agosto, d’Inhambane (Moçambic), institut on també s’ha desenvolupat aquest projecte en paral·lel, seguint les mateixes dinàmiques i al mateix ritme. Una manera de viatjar més de 12.000 km sense sortir de la classe demostrant que, el que ens uneix, és molt més que el que ens separa.

En definitiva, al llarg de les cinc sessions, i, especialment, a través de l’streaming, l’alumnat ha pogut desmuntar molts dels estereotips i prejudicis culturals coneixent, de primera mà, la realitat dels i les adolescents en un continent diferent.

A Barcelona, les sessions han estat dinamitzades per Almena Cooperativa Feminista, entitat sòcia del projecte que dona suport a Arquitectura sense Fronteres (ASF) en la seva execució, i per voluntàries del grup de gènere d’ASF i de la comunitat de dones moçambiqueses residents a Barcelona. A Inhambane, els tallers han anat a càrrec de l’equip d’ASF.

000