
En l’àmbit de les accions d’Educació per al Desenvolupament del projecte “Mecanisme d’Atenció Multisectorial i Apoderament de les dones en situació de violències masclistes i la seva prevenció, a la Província d’Inhambane. Fase II”, realitzem el Sem Barreiras, una experiència d’intercanvi entre alumnes de 4 to d’ESO d’un institut de Catalunya i un institut d’Inhambane, a través d’una reflexió conjunta i compartida amb relació a les desigualtats de gènere. L’objectiu general d’aquest intercanvi és trencar estereotips i acostar les realitats culturals des de la perspectiva de la justícia global. Amb aquesta activitat també es busca sensibilitzar sobre les desigualtats i visibilitzar la dimensió estructural i global de les desigualtats de gènere, sensibilitzar sobre el racisme estructural i institucional i introduir la perspectiva interseccional per a l’anàlisi i comprensió de la realitat i sensibilitzar sobre la importància de l’activisme i la implicació personal en la lluita contra aquestes desigualtats i violències masclistes.
D’aquesta manera, s’han realitzat 2 edicions de l’intercanvi, i es van treballar els mateixos continguts en els dos territoris (adaptant-los, per descomptat a cada realitat i el seu context), i s’han impulsat diferents espais de streaming perquè els alumnes es coneguin en directe, comparteixin experiències i puguin intercanviar percepcions sobre les seves realitats entorn de les desigualtats de gènere.
En aquest cas, l’intercanvi ha estat el fil conductor que ha permès establir un diàleg entre els dos grups de joves al voltant de les desigualtats i les violències masclistes. L’enviament i la recepció de vídeos entre les dues aules i l’ús d’aplicacions de missatgeria mòbil i de videotrucada han permès establir comunicació entre adolescents separats per uns 12.000 kilòmetres de distància.
A Barcelona, les sessions han estat dinamitzades per Almena Cooperativa Feminista, entitat sòcia del projecte que acompanya i dona suport a ASF en la seva execució, i per voluntàries del grup de gènere d’ASF i de la comunitat de dones moçambiqueses residents a Barcelona. A Inhambane, els tallers han anat a càrrec de l’equip d’ASF.
Si voleu conèixer l’experiència més de prop, feu un cop d’ull al vídeo de compilació de la primera edició d’aquest intercanvi.