Almena Cooperativa Feminista
Som una entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social. Treballem en projectes estratègics d’incidència política per contribuir a un nou paradigma social. El nostre objectiu: avançar cap nous models de gènere i deixar enrere l’heteropatriarcat.
La cooperativa no és només una forma jurídica de constituir-nos, també és una filosofia i un posicionament social i ideològic. Volem que la cooperació sigui un valor fonamental de treball de la nostra entitat, aprofitant el talent que hi ha a tota la xarxa feminista i d’organitzacions de l’Economia Social i Solidària. Entenem la relació amb les persones com a puntal dels nostres projectes, relacions que les sòcies hem anat teixint durant els anys, relacions amb persones que coneixem i reconeixem com a grans professional i que aporten un valor afegit als projectes que promovem des de la cooperativa.
Treballem per la plena llibertat de les dones
i de les persones que no s’ajusten als mandats de gènere.
Perspectiva
Objectius estratègics
OE1
Potenciar la xarxa i els discursos feministes
OE2
Erradicar les violències masclistes
OE3
Incidir en la millora de les polítiques públiques
OE4
Transformar els imaginaris col·lectius patriarcals
OE5
Contribuir a la justícia global
Equip
Júlia Vega Soria
Feminista. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) al 1991. Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Postgrau en Assessorament Psicopedagògic.
He treballat sempre en el camp social. Durant 17 anys vaig participar en projectes d’intervenció psicosocial i d’intervenció psicològica d’atenció directa, amb diverses entitats i serveis públics. Els projectes van estar sempre dirigits a l’atenció de persones en situació d’especial dificultat i d’especial vulnerabilitat, específicament dones migrades sense permís de residència, treballadores sexuals, dones gitanes i dones en situació de violència masclista. En el darrer període d’aquesta etapa, les meves principals funcions van estar relacionades amb la creació i coordinació de projectes.
En els vuit anys previs a la fundació d’Almena, vaig ser la tècnica responsable del Programa d’Intervenció integral contra la violència masclista del govern de la Generalitat, a l’Institut Català de les Dones. En aquest lloc de treball vaig adquirir una experiència fonamental en l’abordatge estratègic de les violències masclistes, polítiques públiques, processos de coordinació i xarxa de professionals i institucions involucrades en aquest abordatge.
També durant aquest període vaig impartir formació diversa amb relació als drets de les dones a viure lliures de violència masclista i a les polítiques públiques d’abordatge d’aquestes violències, destacant les meves col·laboracions periòdiques amb la Diplomatura de postgrau en Violències Masclistes de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Curs d’especialització sobre violències de gènere de la Comissió del Torn d’Ofici de l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Barcelona.
El més interessant del meu perfil professional és la combinació entre, d’una banda, la visió estratègica adquirida amb la meva participació en les polítiques públiques i la coordinació i gestió de projectes i equips i, de l’altra, la meva experiència, durant anys, en l’atenció directa a les dones.
Amanda Alexanian Meacci
Feminista. Llicenciada en Ciències Polítiques a la Università di Firenze (Florència, Itàlia). Postgrau en Gènere i Igualtat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Treballo en l’àmbit de la promoció de la igualtat de gènere des del 2008, amb un interès específic en les eines concretes de transversalització de la perspectiva de gènere. Intentant incorporar una perspectiva interseccional, imprescindible per tenir una visió complexa i política de la realitat.
Com a consultora, he realitzat assessoraments, avaluacions, diagnosis i plans per a administracions públiques i entitats del tercer sector, amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva de gènere en polítiques, projectes, actuacions i formes d’organització.
Com a formadora, he tractat temes com la perspectiva de gènere en l’atenció a les persones, en la planificació de programes i projectes, i en el treball educatiu amb joves. Intento treballar des d’un plantejament participatiu, on les persones assistents puguin partir de la pròpia experiència professional (i personal) per identificar formes concretes d’aplicació de la perspectiva de gènere a la seva pràctica diària.
Com a investigadora social he aprofundit en l’estudi d’alguns àmbits específics de les violències masclistes, com la trata de dones per a l’explotació sexual i laboral; la perspectiva de gènere i de drets humans en els Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), i les formes de participació social i política de les persones migrades des de la perspectiva de gènere.
Potser l’aspecte més interessant del meu perfil, a part de la multiplicitat de temes treballats des d’una perspectiva de gènere i feminista, és l’experiència en acompanyar les persones i les organitzacions en baixar a la pràctica conceptes teòrics. Amb l’objectiu últim d’engegar processos realment transformadors.
Maritza Sore Galleguillos
Feminista i migrant. Periodista per la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile i Màster en Estudis de Dones, gènere i ciutadania per la Universitat de Barcelona.
La meva experiència laboral transita entre els mitjans de comunicació, les assessories tècniques en matèria de feminismes, i el desenvolupament de tallers i formacions en gènere. Des de fa un parell d’anys que estic vinculada al treball amb polítiques públiques i interseccionalitat, desenvolupant protocols davant violències masclistes en espais d’oci públic.
Els meus interessos també estan relacionats amb l’activisme, el pensament crític i amb els debats reflexius, teòrics i filosòfics que ens ajuden a entendre el món que habitem, i que ens permeten continuar qüestionant al poder i a les estructures que ens oprimeixen.
El més interessant del meu perfil és l’encreuament del periodisme i el gènere, i sobretot l’experiència migratòria, que m’ha permès veure com la meva identitat s’ha transformat i això, alhora, em permet tenir una visió inclusiva de les diversitats
Gemma Tadeo López
Feminista. Llicenciada en Sociologia (UAB). Màster de Formació de Professorat de Secundària en Geografia i Història (UI1). Postgrau en Violències Masclistes (UAB) i, actualment, realitzant el Postgrau de Migracions Contemporànies (UAB/UB).
La meva experiència professional sempre ha estat al costat de l’activisme, passant pel món educatiu i del lleure als moviments socials en defensa dels drets humans. Crec que és imprescindible estar el dia a dia en la base comunitària per després poder transformar les institucions.
Des de fa deu anys treballo com a formadora i consultora acompanyant a persones, entitats i institucions entorn de la transversalització de la perspectiva feminista i l’abordatge de les violències masclistes.
Un dels aspectes més rellevants del meu perfil és la intersecció entre el món acadèmic i la realitat comunitària, la suma d’aquestes realitats m’ha aportat diverses eines i estratègies de com podem dur a la pràctica grans marcs i debats teòrics que, moltes vegades, poden allunyar-se de la quotidianitat de les persones i les seves realitats.
Mary Milena Villena
Feminista. De formació, periodista especialitzada en estudis de gènere per la Universitat Pompeu Fabra (2020). Màster en Comunicació Política i Institucional per la Barcelona School of Management – BSM (2021).
La meva experiència laboral sempre ha intentat encaminar-se cap a la fusió entre el periodisme i el feminisme. Primer, sent redactora en cap a la secció feminista de Revista Mirall. Després, fent el salt al sector de la comunicació com a responsable de premsa a Aula Magna Business School, la primera escola de negocis per a dones emprenedores. I ara, sent tècnica de comunicació a Almena Feminista.
La meva perspectiva política-social també m’ha permès treballar com a tècnica de comunicació a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona. Una gran experiència que em va facilitar una mirada tant inclusiva com accessible a l’hora de comunicar per a una societat que és diversa.
El més interessant del meu perfil professional podria ser l’encreuament entre tres elements: política – feminisme – comunicació. Una tríada interconnectada que, inevitablement, m’acompanya també de manera personal.
Alba L. Moreira Pinargote
Feminista. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Estudis Llatinoamericans per la Universitat de Salamanca i doctora en Geografia i Història per la Universitat de Cantàbria. A més, he realitzat diverses especialitzacions en estudis de gènere.
La meva experiència professional, en els últims anys, ha estat enfocada a relacionar l’acadèmia amb l’activisme, i de manera específica en l’activisme feminista. La meva última experiència laboral va estar orientada a la docència universitària i a la coordinació d’un observatori de violència contra les dones a l’Equador.
Tinc un posicionament crític de les relacions de gènere i intento analitzar les problemàtiques socials des d’una perspectiva interseccional, especialment amb enfocament de gènere i amb consciència migrant.
Claudia Alarcón Villanueva
Feminista i migrant. Titulada en disseny de vestuari a Xile. La meva experiència laboral transita en l’àmbit de la cura a persones grans i atenció al públic.
Vaig migrar a Barcelona a finals de l’any 2018 buscant millors expectatives de vida i com a desafiament personal. Aquesta experiència, sense dubte, ha estat complexa, especialment a escala laboral, ja que pel fet d’estar indocumentada no podia accedir a les ofertes laborals que ofereix aquest país. És a dir, les dones en la meva mateixa situació només poden dedicar-se al treball de neteja i a la cura de persones, però en la clandestinitat. I així ho vaig viure jo durant quatre anys.
Al desembre de l’any 2022 em va contractar Almena Cooperatiu Feminista a través de la línia ACOL per a fer un treball d’auxiliar administrativa. Sens dubte, aquest canvi obre per a mi altres horitzons i oportunitats. Aquí he conegut persones meravelloses i talentoses. Almena m’ha atorgat les eines per a poder formar-me i millorar les meves competències laborals.
Al març del present any vaig començar un mòdul d’ofimàtica en el centre de formació Adams de Barcelona.
Álvaro Requejo
Feminista. Graduat en Economia per la Universitat Complutense de Madrid, en l’especialitat d’Economia Mundial i Desenvolupament (2018). Postgrau en Cooperació Internacional al Desenvolupament per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) (2021). Màster d’Accés al Professorat per la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) (2023).
La meva experiència laboral ha intentat estar sempre lligada a projectes socials o de cooperació al desenvolupament. Exemple d’això és la meva etapa com a tècnic de justificació de projectes de cooperació en la demarcació de Catalunya d’Arquitectura Sense Fronteres (ASF). Aquesta experiència laboral em va permetre conèixer a organismes finançadors com l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) o la Diputación de Guipuzkoa, entre altres.
Com a tècnic de sostenibilitat a Almena Feminista, les meves labors abasten des de la justificació de projectes polític-socials fins a la gestió de recursos humans de la cooperativa, passant per aspectes financers i de sostenibilitat de l’entitat.
El més rellevant del meu perfil pot ser la cerca d’activitats que fomentin una economia social i solidària per al desenvolupament de projectes que donin vida a aquestes entitats o cooperatives.
Les nostres col·laboradores
Laura Bordera Iniesta
Feminista, activista i consultora social. Llicenciada en Sociologia a la Universitat de Barcelona (2009), Postgrau en Cultura de Pau a la Universitat Autònoma de Barcelona (2010) i Màster en Investigació Social al Goldsmiths College de la Universitat de Londres (2013).
He estat treballant professionalment en l’àmbit social des del 2014, principalment en consultoria i emprenedoria, tot i que la meva vocació ve de més lluny i està lligada a l’activisme en diferents moviments socials de lluita pels drets humans. És des dels moviments socials que he pogut explorar amb major profunditat els meus interessos i dirigir la meva carrera cap al camp dels feminismes, la participació ciutadana i els moviments migratoris de la població. En aquest darrer àmbit, vaig engegar fa tres anys l’Associació Sociocultural refugiARTe, una entitat que busca la inclusió social de les persones migrants i refugiades a través de l’art.
En els darrers tres anys he accentuat la meva tasca en l’àmbit de les violències masclistes, treballant aspectes que van des de la prevenció a través de formacions i acompanyaments a diverses administracions en l’elaboració de plans i estratègies; fins a la detecció i atenció a espais públics d’oci mitjançant la gestió, dinamització i elaboració d’informes de punts liles d’espais festius de diferents territoris.
El més interessant del meu perfil és la meva capacitat de capitalitzar les diferents experiències que recullo per crear projectes i eines d’iniciativa social des d’una perspectiva participativa i creativa.
Montserrat Beltran Varea
Feminista. Llicenciada en Periodisme per la UAB (2005) i en Història de l’Art per la UB (2011).
Des dels inicis de la meva trajectòria professional, he treballat tant en empreses privades com en l’administració pública, en tasques de comunicació corporativa i redacció de continguts. També he col·laborat en publicacions del tercer sector adreçades a persones amb discapacitat.
Des de l’any 2004, m’encarrego de la comunicació de l’Ajuntament de Vacarisses, juntament amb altres projectes puntuals. Ho compagino amb les col·laboracions amb Almena, on he impartit formacions sobre comunicació amb perspectiva de gènere a personal de l’administració pública, sindicats i universitats, a més de participar en projectes comunicatius, com la Xarxa de Comunicació Feminista i la campanya #DretsRereLaPorta.
El més interessant del meu perfil és l’experiència en comunicació en diferents àmbits i mitjans, incorporant-hi la perspectiva de gènere i l’ús de llenguatge inclusiu per contribuir a crear una societat més justa i igualitària.
Pilar Rodríguez (Pilixip)
Fa més de vint anys que treballe com a dissenyadora gràfica. Des de 2015 treballe baix la marca personal pilixip. He desenvolupat projectes de comunicació, editorials, web, multimèdia, identitat visual, museus, projectes artístics, cartelleria, retolació, etc. per a diverses entitats.
He fet la campanya del 8 de març, Dia internacional de les dones, de l’Ajuntament de València a l’any 2021. El 2020 vaig ser guanyadora del concurs de l’Ajuntament de Mislata per elaborar la campanya del 25N contra les violències masclistes i el 2019 vaig ser finalista als premis ADCV en la categoria d’Imatge Coordinada amb el projecte L’universo sulla pelle.
Clara Basiana Cañellas
Feminista. Graduada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Exmembre de l’equip olímpic de natació sincronitzada.
Participo activament en diversos projectes que tenen per objectiu visibilitzar l’esport femení des dels mitjans de comunicació i posar en valor el treball de les dones esportistes dins d’un món altament androcèntric i masculinitzat.
Després de més de vuit anys conciliant l’esport d’alt rendiment amb els estudis universitaris, trasllado aquesta inquietud al terreny dels moviments socials i m’implico en diversos espais de lluita feminista al barri de Cassoles de Barcelona. L’arrelament al teixit associatiu local m’ha permès seguir apostant per l’organització i l’autodefensa entre dones des de diferents col·lectius, actualment enfocats al moviment pel dret a l’habitatge.
A través de la investigació sobre la realitat de les dones de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) he aprofundit en les propostes feministes anticolonials gestades a l’Amèrica Llatina, amb les quals he escrit el Treball de Fi de Grau Dones que lluiten des de baix a l’esquerra. Una mirada al feminisme comunitari des de Chiapas, qualificat amb Matrícula d’Honor per la UAB.
El més interessant del meu perfil és l’aproximació al moviment feminista des de diferents prismes: acadèmics, periodístics i a peu de piscina o de carrer.