Qui som

Almena Cooperativa Feminista

Som una entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social. Treballem en projectes estratègics d’incidència política per contribuir a un nou paradigma social. El nostre objectiu: avançar cap nous models de gènere i deixar enrere l’heteropatriarcat.

La cooperativa no és només una forma jurídica de constituir-nos, també és una filosofia i un posicionament social i ideològic. Volem que la cooperació sigui un valor fonamental de treball de la nostra entitat, aprofitant el talent que hi ha a tota la xarxa feminista i d’organitzacions de l’Economia Social i Solidària. Entenem la relació amb les persones com a puntal dels nostres projectes, relacions que les sòcies hem anat teixint durant els anys, relacions amb persones que coneixem i reconeixem com a grans professional i que aporten un valor afegit als projectes que promovem des de la cooperativa.

Treballem per la plena llibertat de les dones
i de les persones que no s’ajusten als mandats de gènere.

Perspectiva

Feminista

.

Interseccional

.

Antiracista

.

Objectius estratègics

OE1

Potenciar la xarxa i els discursos feministes

OE2

Erradicar les violències masclistes

OE3

Incidir en la millora de les polítiques públiques

OE4

Transformar els imaginaris col·lectius patriarcals

OE5

Contribuir a la justícia global

Equip

Júlia Vega Soria

Júlia Vega Soria

Feminista. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) al 1991. Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Postgrau en Assessorament Psicopedagògic.

He treballat sempre en el camp social. Durant 17 anys vaig participar en projectes d’intervenció psicosocial i d’intervenció psicològica d’atenció directa, amb diverses entitats i serveis públics. Els projectes van estar sempre dirigits a l’atenció de persones en situació d’especial dificultat i d’especial vulnerabilitat, específicament dones migrades sense permís de residència, treballadores sexuals, dones gitanes i dones en situació de violència masclista. En el darrer període d’aquesta etapa, les meves principals funcions van estar relacionades amb la creació i coordinació de projectes.

En els vuit anys previs a la fundació d’Almena, vaig ser la tècnica responsable del Programa d’Intervenció integral contra la violència masclista del govern de la Generalitat, a l’Institut Català de les Dones. En aquest lloc de treball vaig adquirir una experiència fonamental en l’abordatge estratègic de les violències masclistes, polítiques públiques, processos de coordinació i xarxa de professionals i institucions involucrades en aquest abordatge.

També durant aquest període vaig impartir formació diversa amb relació als drets de les dones a viure lliures de violència masclista i a les polítiques públiques d’abordatge d’aquestes violències, destacant les meves col·laboracions periòdiques amb la Diplomatura de postgrau en Violències Masclistes de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Curs d’especialització sobre violències de gènere de la Comissió del Torn d’Ofici de l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Barcelona.

El més interessant del meu perfil professional és la combinació entre, d’una banda, la visió estratègica adquirida amb la meva participació en les polítiques públiques i la coordinació i gestió de projectes i equips i, de l’altra, la meva experiència, durant anys, en l’atenció directa a les dones.

Amanda Alexanian Meacci

Feminista. Llicenciada en Ciències Polítiques a la Università di Firenze (Florència, Itàlia). Postgrau en Gènere i Igualtat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Treballo en l’àmbit de la promoció de la igualtat de gènere des del 2008, amb un interès específic en les eines concretes de transversalització de la perspectiva de gènere. Intentant incorporar una perspectiva interseccional, imprescindible per tenir una visió complexa i política de la realitat.

Com a consultora, he realitzat assessoraments, avaluacions, diagnosis i plans per a administracions públiques i entitats del tercer sector, amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva de gènere en polítiques, projectes, actuacions i formes d’organització.

Com a formadora, he tractat temes com la perspectiva de gènere en l’atenció a les persones, en la planificació de programes i projectes, i en el treball educatiu amb joves. Intento treballar des d’un plantejament participatiu, on les persones assistents puguin partir de la pròpia experiència professional (i personal) per identificar formes concretes d’aplicació de la perspectiva de gènere a la seva pràctica diària.

Com a investigadora social he aprofundit en l’estudi d’alguns àmbits específics de les violències masclistes, com la trata de dones per a l’explotació sexual i laboral; la perspectiva de gènere i de drets humans en els Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), i les formes de participació social i política de les persones migrades des de la perspectiva de gènere.

Potser l’aspecte més interessant del meu perfil, a part de la multiplicitat de temes treballats des d’una perspectiva de gènere i feminista, és l’experiència en acompanyar les persones i les organitzacions en baixar a la pràctica conceptes teòrics. Amb l’objectiu últim d’engegar processos realment transformadors.

Maria Serrano García de La Chica

Maria Serrano García de La Chica

Feminista. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2009. Postgrau en La comunicació dels conflictes i la pau a la UAB i Màster en Unió Europea a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

La meva experiència professional té el focus en els àmbits del periodisme i la comunicació d’organitzacions. En periodisme, he col·laborat amb diversos mitjans i plataformes comunicatives d’àmbit català i estatal. També he exercit la docència, com a col·laboradora del Màster de Gènere i Comunicació (des de la seva primera edició i fins l’actualitat) i com a professora associada a la UAB (2017 – 2019).

Pel que fa a la comunicació d’organitzacions, he col·laborat tant amb empreses com amb institucions públiques i entitats del tercer sector.

Els aspectes més interessants del meu perfil tenen a veure amb l’acumulació d’una àmplia diversitat d’experiències en l’àmbit de la comunicació, adquirides tant a Catalunya com en altres territoris europeus. S’hi suma la mirada feminista, des del convenciment que la comunicació amb perspectiva de gènere és un factor clau per a l’eliminació de les desigualtats entre homes, dones i persones amb altres opcions de gènere.

Clara

Clara Basiana Cañellas

Feminista. Graduada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Exmembre de l’equip olímpic de natació sincronitzada.

Participo activament en diversos projectes que tenen per objectiu visibilitzar l’esport femení des dels mitjans de comunicació i posar en valor el treball de les dones esportistes dins d’un món altament androcèntric i masculinitzat.

Després de més de vuit anys conciliant l’esport d’alt rendiment amb els estudis universitaris, trasllado aquesta inquietud al terreny dels moviments socials i m’implico en diversos espais de lluita feminista al barri de Cassoles de Barcelona. L’arrelament al teixit associatiu local m’ha permès seguir apostant per l’organització i l’autodefensa entre dones des de diferents col·lectius, actualment enfocats al moviment pel dret a l’habitatge.

A través de la investigació sobre la realitat de les dones de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) he aprofundit en les propostes feministes anticolonials gestades a l’Amèrica Llatina, amb les quals he escrit el Treball de Fi de Grau Dones que lluiten des de baix a l’esquerra. Una mirada al feminisme comunitari des de Chiapas, qualificat amb Matrícula d’Honor per la UAB.

El més interessant del meu perfil és l’aproximació al moviment feminista des de diferents prismes: acadèmics, periodístics i a peu de piscina o de carrer.

Les nostres col·laboradores

Laura Bordera

Laura Bordera Iniesta

Feminista, activista i consultora social. Llicenciada en Sociologia a la Universitat de Barcelona (2009), Postgrau en Cultura de Pau a la Universitat Autònoma de Barcelona (2010) i Màster en Investigació Social al Goldsmiths College de la Universitat de Londres (2013).

He estat treballant professionalment en l’àmbit social des del 2014, principalment en consultoria i emprenedoria, tot i que la meva vocació ve de més lluny i està lligada a l’activisme en diferents moviments socials de lluita pels drets humans. És des dels moviments socials que he pogut explorar amb major profunditat els meus interessos i dirigir la meva carrera cap al camp dels feminismes, la participació ciutadana i els moviments migratoris de la població. En aquest darrer àmbit, vaig engegar fa tres anys l’Associació Sociocultural refugiARTe, una entitat que busca la inclusió social de les persones migrants i refugiades a través de l’art.

En els darrers tres anys he accentuat la meva tasca en l’àmbit de les violències masclistes, treballant aspectes que van des de la prevenció a través de formacions i acompanyaments a diverses administracions en l’elaboració de plans i estratègies; fins a la detecció i atenció a espais públics d’oci mitjançant la gestió, dinamització i elaboració d’informes de punts liles d’espais festius de diferents territoris.

El més interessant del meu perfil és la meva capacitat de capitalitzar les diferents experiències que recullo per crear projectes i eines d’iniciativa social des d’una perspectiva participativa i creativa.

Montserrat Beltran | Equip Almena Feminista

Montserrat Beltran Varea

Feminista. Llicenciada en Periodisme per la UAB (2005) i en Història de l’Art per la UB (2011).

Des dels inicis de la meva trajectòria professional, he treballat tant en empreses privades com en l’administració pública, en tasques de comunicació corporativa i redacció de continguts. També he col·laborat en publicacions del tercer sector adreçades a persones amb discapacitat.

Des de l’any 2004, m’encarrego de la comunicació de l’Ajuntament de Vacarisses, juntament amb altres projectes puntuals. Ho compagino amb les col·laboracions amb Almena, on he impartit formacions sobre comunicació amb perspectiva de gènere a personal de l’administració pública, sindicats i universitats, a més de participar en projectes comunicatius, com la Xarxa de Comunicació Feminista i la campanya #DretsRereLaPorta.

El més interessant del meu perfil és l’experiència en comunicació en diferents àmbits i mitjans, incorporant-hi la perspectiva de gènere i l’ús de llenguatge inclusiu per contribuir a crear una societat més justa i igualitària.

Pilar Rodríguez (Pilixip)

Pilar Rodríguez (Pilixip)

Fa més de vint anys que treballe com a dissenyadora gràfica. Des de 2015 treballe baix la marca personal pilixip. He desenvolupat projectes de comunicació, editorials, web, multimèdia, identitat visual, museus, projectes artístics, cartelleria, retolació, etc. per a diverses entitats.

He fet la campanya del 8 de març, Dia internacional de les dones, de l’Ajuntament de València a l’any 2021. El 2020 vaig ser guanyadora del concurs de l’Ajuntament de Mislata per elaborar la campanya del 25N contra les violències masclistes i el 2019 vaig ser finalista als premis ADCV en la categoria d’Imatge Coordinada amb el projecte L’universo sulla pelle.

Les nostres estudiants en pràctiques

Núria Nagel Janué

Tens algun dubte?

CONTACTA'NS

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de estas cookies. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies