Sobre el Dia Internacional del Cooperativisme

Sobre el Dia Internacional del Cooperativisme
2 juliol 2024 Almena Cooperativa Feminista

En el marc de la setmana del cooperativisme i, coincidint amb el #DiaInternacionalCooperatives, Almena Feminista va voler estar present a la jornada ‘Feminismes i Cooperativisme’ celebrada a La Bonne a càrrec de Jornal.cat, la Diputació de Barcelona i l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Generalitat de Catalunya.

Des d’Almena pensem que els espais de trobada i reconeixement entre administracions públiques i cooperatives feministes són claus per a aconseguir un full de ruta que marqui un treball conjunt i, en conseqüència, l’assoliment de compromisos concrets i necessaris per part de les institucions. És per això que esperem que es pugui continuar fomentant el cooperativisme amb mirada feminista des de les institucions locals i la pròpia Diputació. “Durant la jornada s’han posat sobre la taula múltiples propostes a les quals les administracions públiques hauran de  donar continuïtat, com ara continuar fomentant la compra pública responsable, superant la lògica econòmica com la predominant en la valoració de propostes, i fent accions positives per a donar més oportunitats a les cooperatives petites i feministes i sostenir-les en el temps. També transversalitzar cada vegada més la mirada de l’ESS en el conjunt de la política pública, creant espais reals d’incidència i co-creació amb les cooperatives feministes. I donar un suport específic a les cooperatives més precàries, com són per exemple les de dones migrades al sector de les cures”, ha explicat l’Amanda Alexanian, com a part de l’equip d’Almena.

Finalment, també remarquem el plaer d’haver escoltat a aliades com La Ciutat Invisible, L’Esberla Cooperativa o Fil a l’Agulla. I compartim el treball de recerca ‘Resistències. Polítiques locals de suport a organitzacions feministes i d’economia social i solidària’ de la politòloga experta en cooperativisme feminista Guernica Facundo Vericat, guanyadora del Premi a la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison 2022, per l’interès que suposa per als ens locals aprofundir en les conseqüències que la crisi de cures, ecològiques, socials i econòmiques, agreujades i evidenciades durant la COVID, està tenint en les organitzacions d’ESS liderades (i compostes principalment) per dones.