
Aquesta setmana hem posat fi al projecte d’intercanvi entre instituts de Barcelona (Espanya) i Innhambane (Moçambic) organitzat per Almena Cooperativa Feminista, al costat d’Arquitectura sense Fronteres (ASF). Un treball que té l’objectiu de trencar estereotips des de la perspectiva de gènere i intercultural.
La tercera edició del ‘Sem Barreiras’ s’ha realitzat amb l’Institut Les Corts de Barcelona i l’Escola Secundaria 3 de Fevereiro d’Inhambane. Els i les alumnes d’ambdues escoles, estudiants dels dos últims anys de l’ESO, han pogut viatjar a més de 12.000 km de distància connectant amb un origen, una cultura i una dimensió estructural i global diferent de la coneguda fins ara.
Mitjançant cinc sessions, dues d’elles amb connexió streaming en directe, s’han identificat les desigualtats de gènere existents en l’entorn que ens envolta, apuntant a l’origen i les conseqüències d’aquestes. També s’ha reflexionat sobre la importància d’un activisme compromès amb la igualtat i la lluita contra les violències masclistes. Alhora que s’ha aprofundit, en el cas de l’Institut Les Corts, en el context de Moçambic i en la història del país.
Com destaquen les professionals d’Almena que han impartit les formacions a Barcelona: “Aquesta edició ha estat molt enriquidora. És important acompanyar a noies i nois en els seus processos de reflexió i d’identificació de desigualtats de gènere. A més, el grup d’enguany ha estat molt potent i s’han generat grans ponts d’intercanvi amb l’alumnat de Moçambic”. I és que, en última instància, el propòsit d’aquesta iniciativa, que s’ha realitzat per tercer any consecutiu, no és un altre que el d’estrènyer llaços de connexió entre joves de 14 a 16 anys, visibilitzant les similituds i transformant els prejudicis que es tenen sobre aquelles realitats que no es coneixen.
Com puntualitza una de les alumnes que ha assistit a les cinc sessions que han conformat aquesta activitat, “he pogut aprendre sobre desigualtats i començar a trencar estereotips. Pensava que a Moçambic serien molt diferents de nosaltres i m’he adonat que no és així, que hi ha moltes coses que compartim i que ens uneixen”.
Més enllà de les sessions impartides per Almena Feminista a Barcelona, el ‘Sem Barreiras’ no seria possible sense tot el treball que Arquitectura sense Fronteres realitza a Inhambane. ASF treballa en aquest municipi, amb la intenció extensiva del treball en xarxa a Moçambic, per tal d’aconseguir-ne l’eliminació de les violències basades en el gènere, sigui des de les institucions o com a líders locals o població civil, proporcionant-los informació de qualitat sobre els seus drets i les seves possibilitats en matèria de gènere. És en aquest municipi de Moçambic on, gràcies a ASF, s’imparteixen les mateixes sessions adaptades a la realitat i al context pertinents. A més, comptem amb el suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Ens veiem l’any vinent?